viernes, 4 de marzo de 2011

Cap de setmana i carnaval

Aquets cap de setmana fara mes bon temps en general pel que fa dissabte tindrem un cel amb mes clarianes i una mica mes de sol la cota de neu ja estaria els 1.000 metres , les temperetures durant al mati seran fredes pero de dia es recuperaran amb 16ºC en alguns punts , pel que fa diumenge en general tindrem mes sol i les maximes tambe es recuperaran mes aquets cap de setmana el podrem tornar aprofitar ja que hi haura una mica de tot. Podeu enviar fotos de fenomens meteorologics al seguent correu jpserraster@gmail.com i tambe podeu fer algun comentari al blog. Ens tornem a retrobar dilluns que passeu un bon cap de setmana i vigileu si aneu amb cotxe per la carretera o a la neu aneu amb molta preceusio , ames aquets cap de setmana algunes poblacions del Bages com Sallent celebren el seu carnaval i sembla quel temps i acompanyara bastant amb temperatures que acompanyaran a sortir al carrer.

Historia del Carnaval : El Carnestoltes prové d'èpoques molt antigues, èpoques en què la natura es mostrava més hostil. L'home durant l'hivern observava que tot semblava mort: les fulles dels arbres queien, bufaven freds vents, la pluja es tornava neu, la nit era molt llarga i el sol escalfava poc. És per això que l'home ha de fer quelcom per fer passar l'hivern ràpidament i és d'aquí d'on surten les festes i les cel·lebracions.











Tot i així, no se sap gaire bé l'origen del Carnestoltes, se sap que organitzaven gresques i balls i moltes bromes, però a mesura que passava el temps s'anaven creant problemes. Al 1616 practicaven famoses festes, balls, saraus, màscares, caputxades, farses, entremesos i altres coses de folga i entreteniment. És quasi bé el que fem a l'actualitat, però hi falta el personatge principal. Amb les guerres del 1640 fins al 1714 la cosa va empitjorar, ja que les guerres no permetien cel·lebrar festes i molt menys la del carnestoltes. Amb Felip V no millorà la situació. Temia que amb tants balls, disfresses i màscares hom aprofités per realitzar venjances personals, conspiracions o coses per l'estil. Va ser Carles III qui n'aixecà la prohibició i el carnaval tornà a prendre una nova embranzida. A partir d'aquest moment les festes van començar a estendre's per tot arreu. Tot anava molt bé fins que va arribar la Reial Pragmàtica de 1773, que prohibia les màscares, caretes i els saraus. Tot i així la gent feia els ulls grossos i el carnaval es cel·lebrava igualment. A mitjans del segle passat, va començar una de les èpoques de més esplendor del carnestoltes, fins que al 1939 aquesta festa quedà prohibida a tot l'estat espanyol. Tot restà prohibit, tan sols els infants la poden recordar tot disfressant-se, portar caretes o anar a enterrar la sardina. Ara és quan el carnestoltes poc a poc torna a prendre forma, però ja no és el mateix, ja no es viu tan intensament com es feia abans. Tot i així segueix sent una de les festes preferides de tots els infants.

No hay comentarios: