viernes, 9 de julio de 2010

La calor va afluixant i augmenta el risc d'incendis

Hair va ser un dels dies mes calorosos del que portem d'any alguns termometres van arribar fins a 38ºc alguns punts de Catalunya , a banda de l'onada de calor que estem tenin esta augmentan el risc d'incendis amb algunes comarques catalanes.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge informa que a partir d’avui, 9 de juliol, i fins dissabte la situació meteorològica implicarà un increment de risc d’incendi forestal excepte al litoral. Les comarques amb més afectació són el Baix Empordà, les Garrigues, el Gironès, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Selva, el Segrià, la Terra Alta i l’Urgell. A més d’aquestes comarques afectades, hi haurà risc d’incendi puntual en llocs amb presència de vegetació morta com a conseqüència dels temporals.
 
En aquest episodi de perill d’incendi s’han suspès temporalment els treballs forestals que realitzen les brigades de plans d’ocupació creats per netejar els boscos després de les nevades en algunes comarques. Concretament, les que actuen en comarques que tenen en aquests moments activat el Pla Alfa nivell 2, i que són l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, la Noguera, el Segrià, l’Urgell, les Garrigues, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, la Terra Alta, el Priorat.
 
La distribució per comarques del risc d’incendi forestal està condicionada per la meteorologia i s’actualitza cada dia en els mapes de risc d’incendi que elabora la Direcció General del Medi Natural. Aquest mapa es genera agrupant la informació que es recull procedent de les diverses fonts que ofereixen dades rellevants sobre l’evolució del perill d’incendi forestal.
 
 
El Pla Alfa
El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establerta la Direcció General de Medi Natural per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant de les situacions de perill d'incendi que es produeixin.
L'activació del Pla Alfa ve donada pel mapa de risc diari d'incendi forestal i altres eines d'anàlisi de risc i en funció de les situacions de perill es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca.
L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius, la realització de determinades actuacions preventives i en els casos dels nivells 2 i 3, també l'activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el pla INFOCAT (pla especial d'emergència per incendis forestals a Catalunya).
 
Davant d’aquesta situació, el Departament de Medi Ambient i Habitatge vol recordar a tothom els següents consells per evitar incendis:
 
-    Extremar al màxim les precaucions en les zones forestals o a prop del bosc.
-    No llençar burilles de cigarreta, sobretot en trajectes per carretera i a prop de zones boscoses, ja que poden ser l’inici d’un gran incendi forestal.
-    No deixar mai escombraries ni deixalles en el bosc, ja que, a més d’embrutar-lo, poden ser l’origen d’un incendi. Utilitzar els serveis de recollida i els contenidors adients.
-    No encendre focs artificials ni llençar coets en zones de perill; ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles, ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades de bosc.
-    Si es va a menjar al bosc, portar entrepans o plats freds.
-    Trucar al telèfon únic d’emergències, el 112, en cas de veure alguna columna de fum.
 
I SI VEIEU ALGUN INCENDI TRUQUEU DE SEGUIDA ELS BOMBERS AL 112...

No hay comentarios: